Boze reacties via Twitter en Facebook kwamen bij de website De Kale Berg binnen naar aanleiding van een bericht op vrijdagavond jl. op diezelfde social media. Daarin wordt geconstateerd dat er zoveel troep wordt achtergelaten op de berg tijdens de beklimming. Een Nederlandse fietser was hierover zo verontwaardigd dat hij dit mailde aan De Kale Berg.
"Wat een Nederlanders op de berg vandaag. Allemaal voor het goede doel. Toch enige bezorgdheid. Jammer dat men zoveel troep achterlaat tijdens het klimmen: colablikjes, waterflessen, gelverpakking etc. Het was één groot feest. Ik was niet de enige die dat opmerkte. Ook de locale bevolking. Zij spraken er schande van. Nog even en ook hier zijn dadelijk geen buitenlanders meer welkom. Morgen staan er vier evenementen op het programma. Dus wat zal dat gaan geven aan troep."
Voor De Kale Berg aanleiding om nogmaals aandacht te vragen voor dit probleem. Het is niet van vandaag of gisteren; het speelt al veel langer.
De boosheid is tweeërlei. De een maakt zich boos omdat hij het hartgrondig eens is met de constatering, terwijl de ander boos wordt omdat hij zich aangevallen voelt. Dat laatste geldt bijvoorbeeld voor de organisaties van de evenementen die de afgelopen dagen plaatsvonden. Zij reageerden door te zeggen dat zij er alles aan doen om de berg schoon te houden. En dat het niet alleen hun deelnemers zijn die afval dumpen.
Een betrokkene bij het evenement Groot Verzet Tegen Kanker, dat eerder deze maand plaatsvond op de berg, vindt het allemaal een beetje kort door de bocht: "Natuurlijk heb ik de troep vorige week ook gezien maar tijdens ons verblijf de eerste week van september is er door ons wel degelijk opgeruimd en niet alleen onze handel, maar ook die van al die andere fietsers. Dat hier gesproken wordt van alleen Nederlanders is niet correct, hoorde meerdere talen op die berg. Ook heb ik in de jaren dat ik daar ben ook vele niet-Nederlanders hun rotzooi zo in de berm zien gooien. Zo bent u in uw verhaal niet volledig en dat zelfde geldt ook voor de in Frankrijk wonende mevrouw Helena Jurriëns. Er zou beter gesproken kunnen worden in de term van de wielertoerist; dan heb je alle Europeanen zonder een land specifiek te benoemen."
En zelfs dat is niet helemaal volledig, want het zijn niet alleen wielertoeristen. Er is ook afval te vinden dat niet eens door een fietser meegenomen kan worden, gezien omvang en gewicht ervan.
Na afloop van de de Tour de France etappe van Montélimar naar de top van de Ventoux in 2009 werd op de berg 20 ton afval ingezameld waaronder 1,5 ton glas en 800 kg kunststof / aluminium-staal (gelijk aan 30.000 plastic flessen en 20 000 blikjes). Dit ondanks het plaatsen van tientallen afvalbakken langs de route en het vooraf uitdelen van papieren afvalzakken.
De oproep van De Kale Berg via Twitter en Facebook had niet ten doel om bepaalde organisaties of mensen persoonlijk aan te vallen, maar was in algemene zin bedoeld en bestemd voor iedereen die op dat moment op en bij de berg was. En tevens voor alle bezoekers van de website De Kale Berg. In een tweet van 140 tekens kun je geen nuances in de tekst aanbrengen en daardoor kan de boodschap verkeerd overkomen. Op Facebook zijn er meer mogelijkheden om te nuanceren, maar ook daar moet je het kort houden.
Het is vrij simpel: als jij geen afval dumpt hoef jij je niet aangesproken te voelen.
Het is vrij simpel: als jij geen afval dumpt hoef jij je niet aangesproken te voelen; dan is de boodschap niet voor jou bestemd. Maar heel veel mensen moeten zich wél aangesproken voelen, namelijk zij die achteloos hun papieren, plastic en blikverpakking weggooien. Dat doen ze niet alleen op de Mont Ventoux, maar ook tijdens wielerevenementen in eigen land of als ze zomaar fietsen. Of niet fietsen, want het zijn niet alleen fietsers. Wat je de berg mee op neemt kan je ook mee naar beneden nemen.
Als deze mensen - fietsers en niet-fietsers en van alle nationaliteiten - hun gedrag niet veranderen, kan dat grote gevolgen hebben voor fietsers en fietsevenementen in de toekomst in zo'n kwetsbaar gebied als de kale berg. Sinds 1990 is de Ventoux en directe omgeving een natuurreservaat waarin men probeert de belangen van mens en milieu zo goed mogelijk met elkaar in harmonie te brengen. In 1994 werd het project officieel door de UNESCO als werelderfgoed erkend. Zie La Réserve de Biosphère du Mont Ventoux. En men wil nog een stap verder gaan. Zo wordt er al jaren gewerkt aan de realisatie van een Parc Naturel Régional du Mont-Ventoux. De gedachte achter zo'n parc is dat het platteland beschermd moet worden en duurzaam moet worden ontwikkeld. Dat betekent een beperking van bijvoorbeeld economische en toeristische activiteiten die op de een of andere wijze schadelijk zouden kunnen zijn voor de natuur.
Fietsen is op zich een heel milieuvriendelijke toeristische activiteit. De fiets vervuilt niet. Nu de fietser nog...
Als u dit betoog tot hiertoe hebt gelezen ben ik ervan overtuigd dat ook u, net als ik, het beste met de Ventoux voor heeft. Laten we samen het goede voorbeeld blijven geven. En blijf als organisator van een evenement dit punt onder de aandacht brengen van uw deelnemers. Want u heeft nóg een belang, namelijk de fondsenwerving voor uw goede doel. Het zou eeuwig zonde zijn als dat niet meer kan op die mooie kale berg.
Lex Reurings is eigenaar/oprichter/webmaster van De Kale Berg en mede-auteur van het boek De kale berg - Op en over de Mont Ventoux.
Het bericht van vrijdagavond 12 september op Facebook:
NB: De foto van het afval hierboven is genomen tijdens een van de inzamelingen van afval op de Ventoux. Op zaterdag 27 september a.s. wordt dit voor de 7de achtereenvolgende keer gedaan.
En de tweet die naar het Facebook bericht verwijst:
MENSEN, MAAK ER NIET ZO'N ROTZOOI VAN! https://t.co/gFJjb48rY3 @Ventoux3_nl @colsensation #ventoux3 #ventoux #montventoux
— DeKaleBerg (@kaleberg) September 12, 2014
Zie ook Blog: Er moet me iets van het hart...