ccv banner234x60 v1
3 beklimmingen op 1 dag over de weg
lengte: 137 km - hoogteverschil: 4.400 m

 

Er is een Provençaals gezegde dat luidt als volgt:

"N'est pas fou qui monte au Ventoux,
mais est bien fou qui y retourne"

"Je bent niet gek als je de Ventoux beklimt,
maar gestoord als je het nog eens doet."

Profiel en route

Sinds 1988 bestaat Le Club des Cinglés du Mont-Ventoux van Christian Pic (1936-2022) uit Sorbiers. Om tot dit illustere en inmiddels ook onder Nederlandse en Belgische toerfietsers zeer bekende genootschap toegelaten te worden, moet je de drie zijden van de berg op één dag beklimmen. Je start bijvoorbeeld in Bedoin en rijdt dan volgens het schema Bedoin – top – Malaucène – top – Sault – top - Bedoin; na gedane zaken heb je 137 km afgelegd en 4.400 m geklommen. Is je dat gelukt en kun je dat bewijzen met een gestempelde kaart, dan krijg je van monsieur Pic een oorkonde, een soort medaille en de fel begeerde titel Cinglé du Mont-Ventoux, wat zoveel betekent als Malloot van de Mont Ventoux. Je bent dan officieel lid van Le Club des Cinglés du Mont-Ventoux.

 

Hieronder zie je de profielen en de routes van de drie beklimmingen.

Profiel en route van de klim vanuit Bedoin

 Profiel van de klim vanuit BedoinProfiel van de klim vanuit Bedoin


 
Route van de klim vanuit BedoinRoute van de klim vanuit Bedoin

 

Profiel en route van de klim vanuit Malaucène

Profiel van de klim vanuit MalaucèneProfiel van de klim vanuit Malaucène

 

Route van de klim vanuit MalaucèneRoute van de klim vanuit Malaucène

 

Profiel en route van de klim vanuit Sault

Profiel van de klim vanuit SaultProfiel van de klim vanuit Sault

 

Route van de klim vanuit SaultRoute van de klim vanuit Sault

 

Bekijk een interactieve versie van deze route op RouteYou

De Cinglé op RouteYou
 

Waar vind je nuttige informatie?

In het boek De kale berg – op en over de Mont Ventoux vind je bovenstaande informatie uitgebreid beschreven. Verder kun je natuurlijk terecht op de website van de Club des Cinglés du Mont-Ventoux. Daar vind je behalve de bovenstaande informatie ook alle reglementen, enkele gegevens over de Mont Ventoux etc., alles in het Frans, Engels, Nederlands en Italiaans. 
 

Stempelkaart Cinglé, voorzien van stempelsStempelkaart Cinglé, voorzien van stempels

 

Stempelkaart Cinglé. Ook de datum en de tijden moeten worden ingevuld.Stempelkaart Cinglé. Ook de datum en de tijden moeten worden ingevuld.

 

Enkele gegevens uit de folder van de Club des Cinglés:

materieel: - bij rijden bij nacht is voor- en achterlicht verplicht - helm wordt aangeraden - versnelling: 3 m 50 is doenbaar -

controles: stempel van handelaar of gemeentelijke instantie in Bedoin, Malaucène en Sault alsook op de top (één enkele maal) in het souvenirwinkeltje of in restaurant Vendran. Fotocontrole is toegestaan! ("contrôle photo est admis").

Homologatie: controle-uren alsook van passage op de top dienen duidelijk aangeduid te worden op blz. 4 van de routekaart. Bij ontbreken van één controle geen homologatie.

Nog een hint: bij vertrek in de zomer om 3 u 30 kun je boven de zonsopgang meemaken!

Onder de menukeuze Lezen vind je een aantal verhalen van fietsers die je voor gingen; ze leveren interessante gegevens waarmee je je voordeel kunt doen, zowel in de voorbereidingsfase als tijdens de Cinglé-rit zelf.

Sinds 1998 organiseert Le Club des Cinglés du Mont-Ventoux nog een vierde beklimming, l'option musclée genoemd (vrij vertaald: "de versie voor de sterke jongens") – zie daarvoor de pagina De Galérien

Cinglé of Galérien

Let op! Meld je je aan voor de Cinglé, dan kun je ook uitsluitend voor de Cinglé worden gehomologeerd, ook al besluit je na de derde keer nog een vierde keer omhoog te gaan; je wordt dan niet als Galérien geaccepteerd. En omgekeerd: als je je voor de Galérien opgeeft en je moet je poging na de derde aankomst op de top staken, dan word je niet als Cinglé gehomologeerd. Maak dus vooraf bewust een goede keuze of meld je aan voor zowel Cinglé als Galérien – en betaal dus voor beide. dekaleberg.nl geeft geen garantie dat de heer Pic dit accepteert. Het is wellicht handig van tevoren informatie bij hem in te winnen.

Garmin statistieken

Met zijn Garmin Edge maakte Jeroen Michiels een zeer uitgebreid overzicht van zijn Cinglé. Behalve de gereden route op de kaart (waarop we ook kunnen inzoomen) zien we in de linkerkolom cijfermatige gegevens m.b.t. de tijd, afstand, snelheid, hoogte, hartslag, cadans en temperatuur.
Onder de routekaart zien we deze gegevens in grafieken. Deze grafieken zijn op verschillende manieren te bekijken, namelijk afgezet tegen de tijd, reistijd of afstand.
Het wordt nog leuker als je op Player klikt. Je ziet hem dan als het ware fietsen. Onderaan zie je de metertjes uitslaan die o.a. snelheid, cadans en hartslag aangeven.

Klik op de link om deze workout te bekijken. Met dank aan Jeroen.
Garmin Connect workout van de Cinglé

Garmin Connect workout van de CingléGarmin Connect workout van de Cinglé

Filmpje!

Peter Spigt rijdt de Cinglé


YOUTUBE PLAATST COOKIES. JE KAN ZE UITSCHAKELEN IN JE BROWSER.