ariane greep met cameraOver 5 dagen dendert het Tour de France peloton over de Kale Berg, de Berg waar het altijd waait. Verwachtte temperatuur? 35 graden. Nog niet zo warm als in 1967, maar toch... De renners hebben dan al 221 kilometer in de benen voordat ze beginnen aan de klim vanaf Bedoin. Het zal er warm zijn en druk, vol mensen en muziek, een beetje zoals in 2009, zoals in de beelden van mijn film.

Maar Joanne Simpson zit dit jaar niet op de treden van het monument van haar vader Tom, zij kijkt dit jaar thuis. Een val van haar fiets zorgde voor een lange, verplichte rustperiode. Ik hoop voor haar dat de camera's van France Television het monument dit jaar wél in beeld brengen. Er werden toen bloemen gelegd door de Tour de France en wij stonden er met onze camera bij. En ook de toevallige ontmoeting met Greg Lemond legden we vast. Toeval dat hij daar was? Misschien. Of Tom arrangeerde het zo. Het is een mooi stukje in de film geworden, ook hun gesprek over doping was wellicht een voorbode van wat de jaren daarna allemaal onthuld zou worden. Gelukkig werd het gesprek maar een klein stukje van mijn film.
Want de schoonheid van de 'Magische Mont Ventoux' gaat over zoveel meer!

Beeld uit de film Mont Ventoux Scala ParadisiBeeld uit de film Mont Ventoux Scala Paradisi

Ik heb de magie van de Mont Ventoux de laatste maanden vaak moeten omschrijven, voor kranten, radio en televisie, en dat is haast onmogelijk. Want van Heilige Bergen hebben we in 'het Westen' nauwelijks gehoord. Op andere continenten wel. China bijvoorbeeld kent vele heilige bergen. Taishan, 1.532 meter hoog, de heilige berg in de provincie Shangdon is met talrijke tempels, paviljoenen en stèles met wijze spreuken zowel de heiligste berg in het taoïsme als de meest beklommen berg van heel China. En de Chinezen kennen vier heilige boeddhistische bergen: de Gouden Wutai (3058 meter), de Zilveren Putuo (284 meter) de Bronzen Emei (3099 meter) en de Metalen Jiuhua (1314 meter). Miljoenen Chinezen gaan er op bedevaart, want als boeddhist moet je minstens éénmaal in je leven één van die bergen beklimmen.
Japanners kennen de bedevaartstocht naar de top van Mount Fuji, een vulkaan, die met zijn 3776 meter de hoogste berg van Japan is. En Afrikanen kennen de Kilimanjaro, met zijn 5895 meter de hoogste berg van Afrika en een van de grootste dode vulkanen ter wereld. Majestueus verrijst hij uit de grasvlakte en staat ongenaakbaar met zijn met sneeuw bedekte top afgetekend tegen de heldere hemel. Deze berg wordt door de plaatselijke bevolking als heilig beschouwd, omdat de zielen van de doden op de berghellingen zouden verblijven.
Er zijn de heilige bergen rond Machu Picchu in Peru en de Himalaya's op de grens van India en Tibet, met de Mount Everest met 8850 meter als hoogste berg ter wereld. Het Himalayagebergte wordt door zowel Hindoes als Tibetaanse Boeddhisten beschouwd als de woonplaats van de belangrijkste goden.
En er is Uluṟu of Ayers Rock in Australië, een reusachtige rotsformatie in het midden van het continent en voor de lokale Aborigines een belangrijke religieuze plaats. De rots is verbonden met hun mythologie, de Tjukurpa, ook bekend als Droomtijd.

Kennen wij op ons continent Droomtijd? Niet echt. Of toch...?

Net als de Afrikanen geloven de Aborigines sterk dat de geesten van de voorvaderen nog steeds aanwezig zijn op aarde. Veel geesten houden zich op rond belangrijke plaatsen, waardoor die nog heiliger worden. Zodat daar de vermeende uitstralingskracht dan ook het sterkste is. Uluru is voor hen zo'n plek. En wij?
Kennen wij op ons continent Droomtijd? Niet echt. Of toch...? Misschien is dat ook zo op de Mont Ventoux... geesten van vele voorvaderen... de Kelten, de Romeinen en later de Katharen? Is de aantrekkingskracht daarom zo groot? De Aborigines geloven ook dat elke geest dichtbij de plaats blijft waar hij is overleden. Zoals Joanne gelooft dat de geest van Tom nog op de flanken van de Ventoux zweeft... Ik denk het ook, gezien de mythische aantrekking die Tom nog heeft op vele fietsers. En voor mij speelt Tom ook een aparte rol in mijn leven. Het was de ontmoeting met zijn dochter die mij er toe bracht om Mont Ventoux Scala Paradisi te maken.
En nu, op de sterfdag van Tom Simpson, 46 jaar nadat het feest in Carpentras was begonnen waar Dalida stond te zingen en de bevolking niet was ingelicht over Tom's dood om de festiviteiten niet te verstoren, zit ik aan tafel bij Mart Smeets. De avond vóór de 15de Tour-etappe zit ik in de Avondetappe en mag ik praten over de berg waar de wielrenners op Quatorze Juillet, oftewel, 14 juli 2013, naar de top zullen gaan. En ja, het zal die avond ook wel over 'doping' gaan, want daar spreken ze elke avond over. Maar aan mij de grote eer om de naam van de Mont Ventoux hoog te houden. Ik ga, als altijd, mijn uiterste best doen.

 

Ariane Greep schrijft en maakt films. In 1999 fietste ze vanuit Malaucène naar de top om daar te trouwen met Bas Steman, die vanuit Bedoin gekomen was. Voor dekaleberg.nl schrijft zij over de totstandkoming van haar film over de Mont Ventoux.