Waar komt de naam 'Mont Ventoux' vandaan?
Het boekje 'De Mont Ventoux' geschiedenis - fauna en flora - geleid bezoek' van Joseph Barruol, Gérard Brussel en Jean-Charles Gaudin geeft antwoord op deze vraag. Of eigenlijk twee antwoorden. Er worden twee bronnen aangehaald (uit de 1e of 2e eeuw na Christus) die naar de berg verwijzen en deze gebruiken allebei het woord 'Vintur', vermoedelijk de naam van de god van de bergtop. Vintur zou afgeleid zijn van het Keltische Ven-top, wat betekent 'besneeuwde top'. Veel later, in de 10e eeuw, duiken voor het eerst de namen Mons Ventosus en Mons Ventorius op.
Winderig
Een andere theorie zoekt een verband met de hevige wervelwinden en stormen die vaak de top van de Mont Ventoux geselen. Ventoux zou dan een verbastering van venteux - winderig zijn. En dat het er flink kan waaien kan iedereen die er wel eens geweest is beamen. Op de top waait het gemiddeld 240 dagen per jaar: 2 van de 3 dagen!
Het is niet altijd de mistral die je van je fiets kan blazen. Dit is wel de bekendste, maar je hebt ook nog de marin, die vanuit het zuiden komt en regen brengt. De hoogst gemeten windsnelheid komt op naam van de marin: 320 km per uur! Dat gebeurde maar liefst twee keer in het rampjaar 1967 (dood Tom Simspon), zowel op 15 februari als op 19 november. Tot slot is er nog de ventoureso, die in de zomer koude, droge lucht blaast vanaf de zuidelijke Alpen naar de Camargue.
YOUTUBE PLAATST COOKIES. JE KAN ZE UITSCHAKELEN IN JE BROWSER.
Mont Ventoux Mistral - 'Harde wind op de Mt. Ventoux. Proberen de windsnelheid te meten, en kijken wat er gebeurt als je met de wind mee pist ;) Niet aan te raden. Vooral als de wind plotseling zwakker wordt. ~150 kmh'
NB: Het Nederlandse KNMI geeft al een stormwaarschuwing bij een verwachte windsnelheid van meer dan 100 km per uur...
Wie zich houdt aan historische feiten en teksten voelt meer voor de eerste hypothese. De mensheid heeft altijd een religieuze fascinatie gehad voor imposante bergen, zoals bijvoorbeeld de Olympus in het klassieke Griekenland. Waarschijnlijk moest een tempel op de top of de flanken van de Mont Ventoux lof en eer betuigen aan de godheid Vintur.
Lees ook: Achtergrond van de mistral