Het Franse TF1-Journaal van 17 november 2020 besteedde aandacht aan de Mont Ventoux. Met o.a. beelden van de herinrichting van de top. Maar voor de geheimen van de Ventoux moet je vroeg op en verder van de top.
De Reus van de Provence zou zich daarboven bijna alleen voelen, op een hoogte van 1.910 meter, vaak met zijn hoofd in de wolken. De Mont Ventoux is momenteel verlaten. Gemiddeld zijn er 700.000 bezoekers per jaar, voornamelijk fietsers. Tijdens de najaarsvakantie kwamen we de laatste dappere mannen en vrouwen tegen die de 21 km lange klim aanvangen.
De renners van de Tour de France klimmen er al 70 jaar. Ze komen volgend jaar terug. Sinds deze nieuwe lockdown zijn er alleen nog maar bouwvakkers op de top. Ze zullen er nog een paar dagen zijn om in extreme omstandigheden te werken. "De top ging zeer sterk achteruit. Er is daarom besloten om een aanpassing door te voeren die het terrein respecteert", legt Élodie Cortasse uit, die de leiding heeft over de bouwplaatsen. Een voorbeeld hiervan is het creëren van een muur om de keien te ondersteunen.
In totaal 3,5 miljoen euro, een jaar werk en een nieuwe maatregel: auto's zullen niet meer naar de top kunnen rijden. Wandelroutes worden uitgestippeld om de flora en fauna te ontdekken. De Ventoux kennen vellen als de kale berg, bekroond door de witte toren.
De geheimen ervan zijn echter iets verderop verborgen en vereisen dat je vroeg opstaat. Een gewoonte voor de jonge professionele fotograaf Lenny Vidal. Vaak in zijn zoeker, gemzen, herten, adelaars... Er wonen ook twee roedels wolven op het terrein.
Tekst en beeld: TF1