Er zullen weinig fietsers de Mont Ventoux afdalen zonder helm. 

Maar in Nederland en België(?) zie je nog vaak wielrenners zonder helm rijden. Dat zijn dan meestal solo-rijders, want in groepen van fietsclubs is het vaak verplicht een helm te dragen. 
Zijn de meeste wielrenners en mountainbikers inmiddels wel overtuigd van de noodzaak van het dragen van een fietshelm, bij 'gewone' fietsers behoort de helm nog niet tot de standaarduitrusting. 

Slecht imago
“De fietshelm komt nog te weinig voor in het Nederlandse straatbeeld”, zegt dr. Marcel Aries, mede- initiatiefnemer en neuroloog-intensivist in het Maastricht UMC. “De fietshelm heeft in Nederland een slecht imago. Wij als fietsland denken dat we kunnen fietsen en een helm niet nodig hebben, maar de cijfers bewijzen het tegendeel. Wij als Artsen voor Veilig Fietsen vinden dat er verandering in moet komen en de verkeersveiligheid van fietsers moet verbeteren.”

Volgens cijfers van het CBS (2020) zijn er jaarlijks steeds vaker verkeersongelukken waar fietsers bij betrokken zijn (SWOV 2021 verkeersveiligheid). Een groot deel van de fietsers, die door een verkeersongeval ernstig gewond raakt of overlijdt, heeft hersenletsel. Het dragen van een fietshelm vermindert de kans op ernstig hersenletsel met 60 procent en op dodelijk hersenletsel met 71 procent.

Dag van de Fietshelm
Op woensdag 20 april 2022 vindt de eerste Landelijke Dag van de Fietshelm plaats. Het doel van deze dag is om het belang van de fietshelm onder de aandacht te brengen bij jong en oud. De fietshelm verkleint het risico op hersenletsel met wel 60 procent en kan bij een ongeluk veel leed voorkomen, zeker bij kwetsbare fietsers zoals kinderen en (oudere) E-bikers. De Landelijke Dag van de Fietshelm 2022 is een initiatief van Artsen voor Veilig Fietsen in samenwerking met het HersenStrijd fonds en de Hersenstichting.

Andere sporten
Zo'n jaar of tien geleden zag je op de skipistes nauwelijks skihelmen en vandaag de dag val je op als je zonder helm in de rij staat voor de skilift. Ook bij het schaatsen wordt steeds vaker een helm gedragen. 

 

Fietshelm verkleint de kans op hersenletsel met 60 procent. Afbeelding: Hersenen KrachtenFietshelm verkleint de kans op hersenletsel met 60 procent. Afbeelding: Hersenen Krachten

De figuur toont de krachten die op de hersenen inwerken tijdens een fietsongeluk. Rechts een fietser zonder helm, links met helm. Op gebieden met gele-rode kleuren hebben veel krachten (en dus schade) ingewerkt. De helm in het linker plaatje heeft veel van de krachten opgevangen. De hersenen van fietser zonder helm laat vooral veel schade zien in de voorste hersengebieden.
Aangepast overgenomen van Madelen Fahlstedt, website link.