UPDATE Epo lijkt geen effect te hebben op goed getrainde wielrenners in wedstrijdomstandigheden. Dat was de voorzichtige conclusie van Leidse onderzoekers na een experimentele wielerwedstrijd in Frankrijk op 19 juni 2016. Renners die een kuur met de bloeddoping hadden gekregen, waren langzamer dan renners die met een placebo fietsten.
Op 29 juni 2017 werd het onderzoek gepubliceerd in The Lancet Haematology onder de titel Effects of erythropoietin on cycling performance of well trained cyclists: a double-blind, randomised, placebo-controlled trial.
Zondag 19 juni 2016 werd de Ventoux beklommen door een groep goed getrainde wielrenners. De helft van hen met epo, de andere helft met een placebo.
De pers over de resultaten van het wetenscahppelijk onderzoek:
Ga je sneller fietsen van Epo of niet? - Trouw
Commentary: New EPO study has serious flaws - velonews
Het Centre for Human Drug Research (CHDR) is een onderzoekscentrum op het Bio Science Park in Leiden. Daar doen ze onderzoek naar de werking van geneesmiddelen bij mensen. Hun opdrachtgevers zijn verschillende internationale farmaceutische bedrijven.
In een binnenkort te starten projectect wordt onderzoek gedaan naar het effect van recombinant humaan erytropoëtine (EPO) op de fietsprestatie en de mogelijke bijwerkingen in goed-getrainde wielrenners. Het te onderzoeken middel - rHuEPO - wordt gebruikt in patiënten voor de behandeling of ter voorkoming van anemie (bloedarmoede) als gevolg van bijvoorbeeld nierfalen of chemotherapie.
Doping
In 1990 heeft de World Anti Doping Agency rHuEPO op de dopinglijst gezet, omdat het sportprestaties zou kunnen verbeteren. Onderzoek naar de effecten van rHuEPO bij wielrenners is echter niet voldoende uitgevoerd, blijkt uit uitgebreid literatuuronderzoek. Dit onderzoek moet duidelijk maken of rHuEPO een prestatie verbeterend effect heeft in professionele wielrenners.
Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?
'In totaal zullen 48 gezonde, goed-getrainde mannen tussen de 18 en 45 jaar deelnemen', zo staat te lezen op de website proefpersoon.nl.
'Van de 48 deelnemers krijgen 24 mensen het onderzoeksmiddel en 24 mensen placebo (niet-actief product) toegediend. Tijdens het onderzoek zult u rHuEPO toegediend krijgen in de vorm van subcutane injecties (onder de huid).
Het onderzoek bestaat uit een keuring en een training, 15 onderzoeksdagen (3 uur per keer), een wedstrijd van 150 km met aankomst op de Mont Ventoux en een nakeuring. Tijdens de 8 weken durende behandelperiode dient u ook uw eigen training voort te zetten. Het onderzoek duurt in totaal 12 weken.'
Het onderzoek loopt in de periode maart tot en met juni en bestaat o.a. uit 15 bezoeken van ca. 3 uur aan het CHDR.
De vergoeding bedraagt €860.
De reiskosten worden vergoed, ook de reis- en verblijfkosten naar/bij de Mont Ventoux.
Nog wel een dingetje:
'Wij vragen de vrijwilligers om gedurende hun verblijf op het CHDR geen alcohol te nuttigen. U mag gedurende de looptijd van het onderzoek geen drugs, waaronder cannabis, gebruiken.'
Bron, meer informatie en aanmelden: proefpersoon.nl