We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.

Tour 2016 FAQ

logo TdFTOUR 2016-FAQ - veelgestelde vragen over Tour-etappe Montpellier - Mont Ventoux

UPDATE 13 juli: vanwege de harde wind wordt de finish verplaatst naar Chalet Reynard
Op deze pagina vind je veelgestelde vragen en de antwoorden daarop met betrekking tot de Tour de France etappe Montpellier - Mont Ventoux. De etappe met een lengte van 185 km wordt verreden op donderdag 14 juli 2016, de nationale feestdag in Frankrijk.

De informatie, die deels gebaseerd is op ervaringen uit 2009 en 2013, toen de kale berg ook in de Tour was opgenomen, wordt regelmatig aangevuld.
Heb je niet gevonden wat je zoekt of heb jij aanvullende informatie? Mail dan dekaleberg.nl (via Contact).

Tot en met 2013 werd de Ventoux 15 keer in een Tour-etappe beklommen.
Lees er meer over op de pagina De Mont Ventoux in de Tour de France

De informatie op deze pagina wordt voortdurend geactualiseerd. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Zie ook de Disclaimer.

Wanneer is de etappe Montpellier - Mont Ventoux?

De etappe Montpellier - Mont Ventoux wordt verreden op donderdag 14 juli 2016, de nationale feestdag in Frankrijk (Quatorze Juillet).

Gedetailleerde informatie over bereikbaarheid, wegafsluitingen, parkeermogelijkheden 

Op de website ventoux-stage-france.co.uk vind je praktische info over de rit zelf, parcours, historiek van de Ventoux in de Tour, toeristische info over de omgeving, fietsparcours, festiviteiten en nog veel meer. Deze site is in 't Frans. Er is een beperkte Engelse versie. De informatie wordt in de aanloop naar het evenement steeds vollediger. 

Parkeerplaatsen rond Bedoin

Op dit kaartje staan de parkeerplaatsen aangegeven. Klik op het kaartje voor een vergroting en meer informatie.

Parkeerplaatsen rond Bedoin Touretappe

Enkele belangrijke punten:

De wegen op de Ventoux worden al een dag vóór de etappe (deels) afgesloten. Dat is anders dan in voorgaande TdF-etappes.

Hieronder de informatie van ventoux-stage-france.co.uk (versie d.d. 30 juni)

The three access roads to the summit of Mont Ventoux will be closed to traffic from 13 July at 1pm until Thursday evening:

RD164 in Sault: closed from 13 July between Sault, the place called Le Ventouret and the summit, apart from access to La Frache. On 14 July access will be allowed for cyclists and hikers. Parking area in the village is planned.

RD974 in Bedoin: closed from 13 July between Bedoin, Sainte-Colombe and the summit. On 14 July the village streets will be closed from 7am onwards. Special car parks on the outskirts of the village will be accessible in the morning until 1:30pm at the latest.

RD974 in Malaucèneclosed from 13 July between Mont Serein (chalet Liotard) and the summit. On 14 July Mont Serein will be accessible before midday (subject to parking availability) so the summit can be reached via signposted hiking paths. (zie volgende vraag hieronder)

Parkeerplaats bussen van de wielerploegen: Mont Serein.

Aanwijzingen worden gegeven door politie, via Radio Trafic FM, radio France Bleue Vaucluse en via de borden langs de weg.

Kun je vanaf Mont Serein naar de top lopen?

UPDATE 13 juli: vanwege de harde wind wordt de finish verplaatst naar Chalet Reynard!

Hoe wordt het weer?

Niet best, volgens météo 84. Mistral 70 km/u, op de top windvlagen tot 110 150 km/u! Temperatuur bij Chalet Reynard 10 graden, op de top 4 graden, gevoelstemperatuur -4. Neem warme kleding mee, waai niet weg...
UPDATE 13 juli: vanwege de harde wind wordt de finish verplaatst naar Chalet Reynard!

Het weer op en rond de Ventoux donderdag 14 juli volgens météo84

Van welke kant wordt de berg beklommen?

De renners beklimmen de berg via Bedoin, de zuidhelling dus.
UPDATE 13 juli: vanwege de harde wind wordt de finish verplaatst naar Chalet Reynard, 6 km vóór de top!

Kan ik met de auto naar boven?

Zie vraag Gedetailleerde informatie over bereikbaarheid, wegafsluitingen, parkeermogelijkheden

Kan ik met de fiets naar boven?

Op de dag zelf kan je 's morgens heel vroeg misschien nog wel met de fiets omhoog vanuit Bedoin. Houd er rekening mee dat je kan worden tegengehouden door de gendarmerie. Je kan dan nog proberen verder te lopen en uit het zicht van de gendarmes weer op te stappen. Misschien handig om gewone schoenen mee te nemen. Vanuit Sault en Malaucène kun je ook misschien de berg op fietsen; zie hierboven Gedetailleerde informatie over bereikbaarheid, wegafsluitingen, parkeermogelijkheden.

Via de bospaden
Een andere optie is met de mountainbike via de routes forestières (bospaden) naar boven te rijden. Dit is iets voor ervaren mountainbikers. In Bedoin kun je de Route Joseph Eymard nemen. Als je deze route helemaal uitrijdt kom je iets voorbij Chalet Reynard op de gewone weg uit.
Een andere mogelijkheid is de Route de Cèdres te nemen, een paar kilometer voorbij de haarspeldbocht bij St. Estève.
Bereid je wel goed voor als je voor deze opties kiest. Lees alle informatie op de betreffende pagina's vooraf goed door en gebruik deze route alleen bij goede weersomstandigheden!
Zie Toestand van de boswegen, Dynamische kaart Forestier en Grandonneur, Tips en waarschuwingen meervoudige beklimmingen.

Let op: tussen 1 juli en 15 september kunnen de bospaden tot verboden gebied worden verklaard i.v.m. de (brand)veiligheid. Informatie kan worden verkregen op telefoonnummer 04 88 17 80 00.

Reactie van Sjef Schellings: Een paar jaar terug ben ik naar de Tour gaan kijken op de Col du Perti, niet ver van de Ventoux. Wij kwamen per fiets uit de tegenovergestelde richting als de renners, maar mochten 4 uur voor de koers de berg alleen te voet op. 9 km lopen, zag ik niet zitten en gendarmes die verderop stonden waren niet zo strict. Wat wel gevaarlijk is, is het rijgedrag van de vooruitrijdende caravaan. Die jakkeren ongelooflijk en rijden je ijskoud van de weg. Nu was dat een doorgaande weg, dat kun je van de D974 niet zeggen. Ik denk dat die nog veel eerder zal worden geprivatiseerd, want dat is, wat er gebeurt. De weg is dan onder beheer en toezicht van ASO en die smijten je fiets gewoon over het hek, wanneer je niet snel doet wat ze willen. Discussie bestaat niet.

Kan ik overnachten op de berg?

Op de top van de Mont Ventoux is geen gelegenheid om te overnachten.

Mont Serein
Bij het skistation Mont Serein aan de noordkant van de berg is een camping: Le Mont Serein. Je vindt daar ook Chalet Liotard, eenhotel met zeven kamers. Er zijn ook nog enkele chalets en er is een accomodatie met vijftig slaapplaatsen. Ga ervan uit dat alles is volgeboekt.

Chalet Reynard
Alleen restaurant, geen verblijfsmogelijkheden.
Voor de diehards is er schuilgelegenheid hier en daar op de berg, o.a. twee voormalige kantonniershuizen, ter hoogte van de slagboom voorbij de Fontaine de la Grave. Dit is drie bochten na Chalet Reynard. Verder naar beneden richting Bedoin vind je in het bos nog twee schuilgelegenheden: Maison forestière Jamet en Pavillon de Roland.

Waar kan ik overnachten in de omgeving?

Op de pagina Logies vind je huizen, chambres d'hôtes, hotels en campings. Ga ervan uit dat inmiddels alles is volgeboekt. Misschien vind je nog een last-minute op de Facebookpagina van De Kale Berg.

Kan ik op de berg een camper, caravan, tent neerzetten?

Een camper is de beste optie om te Tour op de Mont Ventoux te bekijken, maar je moet er vroeg bij zijn. Al dagen van tevoren staan er campers langs de weg.
Caravans zijn op de Mont Ventoux niet toegestaan. Vrij kamperen is ook niet toegestaan. De top en wijde omgeving wordt in zijn geheel in beslag genomen door de organisatie van de Tour en hulpdiensten. Verwacht dus niet dat je daar je auto kwijt kan.

Wanneer was de Mont Ventoux voor het laatst opgenomen in de Tour de France?

De laatste keer dat de Ventoux in het rittenschema van de Ronde van Frankrijk werd opgenomen was in 2013. De 15e etappe in de 100e Tour de France van Givors naar de top van de Mont Ventoux is gewonnen door Chris Froome. Bauke Mollema en Laurens ten Dam kwamen als achtste en negende binnen. 

15e etappe Givors (Lyon)-Mont Ventoux (242 km)
1 Chris Froome (GB)
2 Nairo Quintana (Col)
3 Mikel Nieve (E)
Zuidkant | finish

Waar vind ik algemene informatie over de Mont Ventoux?

Op dekaleberg.nl vind je heel veel informatie over fietsen op de Mont Ventoux. Handige pagina's zijn de algemene FAQ en de pagina's Logies.

Hoe kom ik naar de Mont Ventoux?

Alle mogelijkheden, maar ook verkeersinformatie (ook prognoses), hotels onderweg, vervoer per trein enz. vind je op de pagina Je reis naar de Mont Ventoux.

Hoe laat komen de renners op de top van de Mont Ventoux?

Volgens schema zal de finish op de top van de Ventoux 17:05 uur zijn. De reclamekaravaan zal rond 15.38 uur de top bereiken.

Doorkomsttijden van diverse plaatsen in de Vaucluse

D938 Cavaillon (D938-VC-D2) caravane - 13:21 / coureurs - 15:04
D2 Les Taillades caravane - 13:28 / coureurs - 15:11
Robion caravane - 13:31 / coureurs - 15:13
Coustellet caravane - 13:37 / coureurs - 15:19
Les Imberts caravane - 13:42 / coureurs - 15:23
Gordes (D15-D177) caravane - 13:48 / coureurs - 15:29
Côte de Gordes caravane - 13:53 / coureurs - 15:33
Abbaye de Sénanque caravane - 13:55 / coureurs - 15:35
Col des Trois Termes caravane - 13:59 / coureurs - 15:38
Carrefour D177-D4 caravane - 14:06 / coureurs - 15:45
Le Colombier (Venasque) caravane - 14:12 / coureurs - 15:51
Malemart-du-Comtat caravane - 14:17 / coureurs - 15:55
Mazan (D150-D942-D163) caravane - 14:24 / coureurs - 16:01
Crillon-le-Brave caravane - 14:34 / coureurs - 16:10
Bedoin caravane - 14:40 / coureurs - 16:16
Sainte-Colombe caravane - 14:48 / coureurs - 16:23
Les Bruns caravane - 14:49 / coureurs - 16:24
Saint-Estève caravane - 14:50 / coureurs - 16:25
Chalet Reynard caravane - 15:19 / coureurs - 16:49

Finish op MONT VENTOUX (1 912 m) caravane - 15:38 / coureurs - 17:05

Afhankelijk van de werkelijke snelheid waarmee wordt gereden kunnen de tijden ca. 10 minuten afwijken van de vermelde tijden. 

Globale route door de Vaucluse. Kaart: etape-ventoux.com

Bron: etape-Ventoux.com

De reclamekaravaan arriveert ca. anderhalf uur eerder.

Waar kan ik de Tour het best bekijken?

Er worden weer een paar honderdduizend bezoekers verwacht. Reken op gigantische drukte op het traject van Bedoin naar de top van de berg. Wil je nog een plek op de berg bemachtigen, dan zul je er heel vroeg bij moeten zijn. Met een camper kun je al een paar dagen vantevoren een plek uitzoeken; een week voordat de Tour komt staan er al campers langs de weg. Houd er rekening mee dat je niet overal mag staan en dat de weg vrij moet bljven.
Op de top en bij Chalet Reynard wordt waarschijnlijk weer een groot scherm geplaatst waarop de etappe live te volgen is. In Bar Le Relais du Ventoux in Bedoin is de Tour waarschijnlijk weer te volgen op TV-schermen onder het genot van koud bier... 

Fietsenwinkel La Route du Ventoux - aan de startstreep in Bedoin - organiseert de 'Best Ever Tour de France Ventoux Party'. De renners zijn live te zien als ze langs de winkel racen en op de enorme TV-schermen. Natuurlijk is er veel bier, wijn en van alles te eten. Tickets à €30, te bestellen bij La Route du Ventoux.

'The Best Ever Tour de France Ventoux Party in Bedoin'

Hoe kom ik veilig beneden?

Nadat de laatste auto's van de Tourkaravaan zijn gepasseerd (en dat zijn er heel veel) wil bijna iedereen zo snel mogelijk naar beneden. Dat betekent bussen, campers, auto's, motorrijders, fietsers en wandelaars. Sommigen hebben twee of drie dagen op de berg doorgebracht en vinden het dan wel welletjes. Dat wordt natuurlijk chaos en een lange file naar beneden. Het hangt er natuurlijk vanaf waar je je op de berg bevindt, of je helemaal van boven moet komen, vanaf Chalet Reynard of vanaf de haarspeldbocht bij Saint-Estève.
Afdalen aan de noordkant naar Malaucène zal waarschijnlijk - net als in 2013 en 2009 - weer niet mogelijk zijn, aangezien al het materiaal van de Tour-organisatie langs die kant wordt afgevoerd. Denk aan reclamekaravaan, vrachtwagens, bussen, maar ook de renners en ploegleidersauto's enzovoort. Pas na 20.00 uur wordt de weg vrij gegeven.
Je kan natuurlijk overwegen om nog een poosje op de berg te blijven. Er zijn prachtige wandelingen te maken, maar dan moet je wel een goede kaart hebben en bij voorkeur de wandelgids PR - Le Pays du Ventoux à pied - zie pagina De Berg/Bergwandelingen. Zorg wel voor goeie schoenen, water e.d. en zoek vooraf een plek uit vanwaar je direct de wandeling kan beginnen.
Zit je boven Chalet Reynard, dan heb je de keus tussen afdalen naar Bedoin en afdalen naar Sault.

Let op: tussen 1 juli en 15 september kunnen de bospaden tot verboden gebied worden verklaard i.v.m. de (brand)veiligheid. Informatie kan worden verkregen op telefoonnummer 04 88 17 80 00.

Waar moet ik verder aan denken?

Als je langdurig op de berg verblijft dien je rekening te houden met de weersomstandigheden. Al is het beneden 30 graden met een strakblauwe hemel, op de berg kan het (even later) heel anders zijn. Houdt rekening met een brandende zon, harde wind, regen, hitte, kou; alles is mogelijk. Deelnemers aan het jaarlijkse Sporta-evenement kunnen erover meepraten; het evenement moest zowel in 2006 als in 2008 vroegtijdig worden stopgezet wegens het slechte weer en de slechte vooruitzichten. Dat was weliswaar eind mei, maar ook in juli heeft het wel eens gehageld op de kale berg. Neem dus warme kleding mee, zonnecrème, petje, eten en veel water. Ga er vanuit dat je op de plek waar jij staat niks te krijgen is.

Afval
Laat geen afval achter; je verblijft in een beschermd natuurgebied. Na de Ventoux-etappe in 2009 werd 30 ton afval van de berg gehaald! Breng het naar een van de vele afvalbakken of neem het weer mee terug.

In geval van nood

Hieronder vind je een overzicht van alarmnummers in de omgeving van de Mont Ventoux:

  • Fire brigade: 00 33(0)4 90 81 70 55 ou 18
  • Emergency medical care (SAMU): 15
  • Police Emergency: 17
  • Police station: 00 33(0)4 90 67 62 00
  • Gendarmerie (police station) of Carpentras: 00 33(0)4 90 63 09 00
  • Emergency Hospital in Carpentras: 00 33(0)4 32 85 90 00
  • Poison Control centre: 00 33(0)4 91 75 25 25
  • Burn centre: 00 33(0)4 91 94 16 69 

 

Deze FAQ wordt regelmatig aangevuld

Bekijk deze informatie regelmatig i.v.m. aanvullingen en wijzigingen. 

Tijdrit TDF Ventoux 1958. Foto: Officiële Tour de France gids 2013