Tom Simpson: 49 jaar geleden

Tom Simpson

Het is woensdag 13 juli precies 49 jaar geleden dat de Britse wielrenner Tom Simpson stierf op de flanken van de Mont Ventoux in de 13de etappe van Marseille naar Carpentras. "Het is ondraaglijk warm die dag, 40°C in de zon. Bij het buitenrijden van Bédoin begint een voltallig peloton, dat wordt geleid door Poulidor en Jimenez, aan de beklimming van de Mont Ventoux." Het vervolg is bekend.

 

The Ballad of Tommy Simpson

Misk Hills Mountain Rambler IIIThis is the 'Ballad of Tommy Simpson', a folk song that was written, so that his story is never forgotten... a fallen hero!

 

Tom Simpson ging de geschiedenis in als "de eerste dopingdode van de Tour", maar met die qualificatie doen we hem toch ernstig tekort. In 1961 wint hij zijn eerste grote wedstrijd: de Ronde van Vlaanderen, in 1962 wordt hij de eerste Britse geletruidrager in de Ronde van Frankrijk, in 1963 wint hij Bordeaux-Parijs, in 1964 Milaan-San Remo en in 1965 de Ronde van Lombardije en wordt tevens dat jaar wereldkampioen in Lasarte. In 1967 wint hij Parijs-Nice.  

Bekijk een aflevering van Andere Tijden Sport over de dood van Tom Simpson:
Andere Tijden Sport | Tommy Simpson

andere tijden sport tom simpson

 

 

Bekijk de BBC documentaire The Story of Tom Simpson (6 afleveringen op YouTube, hieronder afl. 1)

 

Familie en collega's reconstrueren de laatste fatale beklimming van Tom Simpson in BELGA SPORT.

 

Tom Simpson vind je ook op Facebook:

Tom Simpson Appreciation Group  

 

Pin It
e-max.it: your social media marketing partner